Anne sütü bebeğin hem ilk besini, hem de ilk aşısıdır. Her bebek doğduktan sonra mümkün olan en kısa zamanda emzirilmelidir. Çünkü doğumdan sonra gelen kolostrum diye adlandırılan ilk süt hem bebeği enfeksiyonlardan korumayacak hem de bağışıklık sistemine destek olacaktır. Anne sütü sindirimi çok kolay bir besin olmasının yanında, bebeğin ilk 6 ay tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek üstün bir besindir. Anne sütü bebek için hem sakinleştirici, hem de ağrı kesici özelliğe sahiptir. Ayrıca emzirme, bebeğin diş ve çene yapısının gelişmesinde önemli role sahiptir. Bebeği her emzirmede farklı memeden emzirmek süt verimi açısından önemlidir. Bebeğinizin günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 ay gece beslenmesi normaldir.
Bazı bebekler bebekler daha çabuk hazmettiklerinden daha sık beslenmek, bazıları ıse daha yavaş hazmettiklerinden daha seyrek beslenmek isterler. O yüzden bebeği beslemenin belirli saatleri yoktur. Emzirme bebek istediğinde olmalıdır ve istemediğinde bırakılmalıdır. Özellikle ilk haftalarda bebek sıkça ve düzenli biçimde beslenmek ister. Zamanla yeme isteği belirli bir düzen alır. Genel olarak bebekler 3-4 saat aralıklarla emzirilme ihtiyacı hisseder.
Emzirme, bebek ile anne arasında bir bağ kurulmasını sağlar ve annelik içgüdüsünü geliştirir. Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce kendiniz ve bebeğiniz için sakin ve rahat bir yer bulun, bebeğinizi yüzü size dönük olacak şekilde kucağınızda tutun. Meme ucunu bebeğinizin yanak veya alt dudağına değdirip ağzını açmasını sağlayın ve memeye tutturun. Bunu ilk başlarda yapmanız yeterli olacaktır. Sonrasında bebeğiniz aç olduğunda kendiliğinden tutup emmeye başlayacaktır. Emerken sadece meme ucu değil, çevresindeki koyu renkli bölüm de bebeğinizin ağzında olmalıdır. Aksi taktirde, emzirme meme başında çatlaklara yol açar ve canınızın yanmasına sebebiyet verir. Emzirme bittiğinde, bebeğiniz memeden ayrılmıyorsa bebeğinizin ağzına küçük parmağınızı koyarak memeyi bırakmasını sağlayabilirsiniz.